L’Ajuntament prova a Benimaclet el contenidor marró per a residus orgànics

Benimaclet i Sant Marcel·lí són els dos barris de València on el proper mes de novembre es posarà en marxa una experiència pilot de recollida de matèria orgànica amb contenidors especials que serà objecte d’un tractament diferenciat i convertida en compost de qualitat per al camp. Joan Ribó ha anunciat esta iniciativa, que “pot revertir no només en els llauradors, sinó també disminuir la càrrega als abocadors i reduir el pes del que hem de pagar tots els mesos en el rebut de la llum. Això no es veurà de seguida, però sí prompte. Ho tenim bastant avançat per a aprendre, veure els errors i conscienciar la ciutadania per a l’any que ve ampliar-ho a tota la ciutat”

 En l’acte inaugural del Congrés Ibèric de Gestió i Planificació de l’Aigua a la Universitat de València, Ribó ha recalcat que es tracta “d’una experiència nova que volem assajar en dos barris però amb la voluntat de generalitzar-la, perquè millora el camp, disminuïx la quantitat de nitrats en les aigües i alhora els abocadors duren molt més de temps perquè els arriba molta menys càrrega”.

Joan Ribó ha explicat que hi haurà un nou contenidor de matèria orgànica “com es veu en qualsevol ciutat d’Europa, que recollirà ràpidament la matèria orgànica per a fer un tractament diferenciat de la resta de materials perquè el compost siga de qualitat. Eixa és la idea, però hem de conscienciar la gent que és una tasca important”.

 “L’objectiu”, ha destacat Ribó, “és tindre menys residus i obtindre un compost de qualitat que es puga utilitzar com a adob substitutiu dels productes químics. Els sòls valencians tenen molt poca matèria orgànica i un alt consum de productes químics que podrem reduir fent un compost de qualitat que després puga servir per a adobar els camps valencians, com passava abans, quan els llauradors venien a la ciutat a recollir les deixalles orgàniques per a després compostar-les”.

D’altra banda, Joan Ribó ha dit en la seua intervenció que “l’Ajuntament de València té un compromís ferm de gestionar els usos de l’aigua com a patrimoni públic comú en benefici de la ciutat i dels seus veïns, amb criteris de transparència, participació i rendició de comptes”.

Ribó ha mostrat la seua satisfacció pel fet que València siga la seu d’este congrés, “on la gestió de l’aigua es planteja com a la resta d’Europa: una gestió sostenible, en la qual es considera que no és un recurs inesgotable, que s’han de respectar els ecosistemes, amb una visió nova que ens pot donar unes vies per a treballar el dret de l’accés a l’aigua d’una manera distinta. Per desgràcia, amb l’aigua s’ha fet molta politiqueria però no s’han resolt els problemes. Hem de resoldre els problemes respectant el medi ambient, hem de pensar en l’Albufera, que necessita aigua, hem de fer-ne una gestió adequada i integrada”.

Arxivat en: Urbanisme i Medi Ambient

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *